Categorieën

Delfts Blauw en Keramiek

Delfts-Blauw-en-Keramiek

Traditioneel Delfts Blauw en Keramiek


Gouda Original heeft een groot aanbod traditioneel Delfts Blauw en Keramiek. Ook de Holland Vazen Collectie hebben wij op voorraad.

Bezig met laden...
Holland Vaas - blauw

Holland Vaas - blauw

Holland Vaas in de contouren van Nederland.

€ 99,95 * p/stuk
Opbergbox Holland - Rood

Opbergbox Holland - Rood

Handgemaakte opbergbox Holland van keramiek, door Royal Goedewaagen

€ 79,95 * p/stuk

Geschiedenis Gouds plateel en aardewerk

 

Naast het bekende Delfts Blauwe aardewerk is Nederland ook beroemd om haar Gouds Plateel. Waar Delfts Blauw onstaan is als imitatie van het Chinese porcelijn, voor degenen die dat niet konden betalen, is met name het Gouds Plateel een uniek product door de samenwerking tussen aardewerkfabrikant en kunstenaars (zoals bijvoorbeeld Theodoor Colenbrander (1841-1930). Het Goudse Plateel is met name bekend geworden aan het begin van de jaren 1900 met de Jugendstil, Art Deco en Art Nouveau motieven heeft het Gouds aardewerk de hele wereld veroverd.

Hoewel Gouds plateel niet exclusief Gouds was, was Gouda toonagevend als het ging om design en productie. Ontstaan nadat de markt voor Goudse Pijpen ineengezakt was, hebben een aantal van de Goudse aardwerkfabrieken ervoor gezorgd, dat een groot deel van de arbeiders in Gouda aan het einde van de 19e eeuw werkzaam waren in de productie van Gouds Plateel. Bekende fabrieken waren Koninklijke Goedewaagen (sinds 1610), Plateelfabriek Zuid Holland (Plazuid) (1898-1965) en de Distel (tot 1925).

"Gouds Plateel, ambachtelijk design sinds 1900"


Meld je aan voor de nieuwsbrief